Kraniosakralna terapija

Kranijalna sakralna terapija je holistička tehnika koju terapeut koristi laganim dodirom na kostima glave i na kicmenom stubu subjekta, kako bi uspostavio kontakt s kranijalnim sakralnim ritmom osobe, kako bi je stimulisao i podržao.

Kroz lagane manipulacije, gotovo neprimetne za pacijenta, kranijalno sakralna terapija može da interveniše na ceo organizam, putem veza sa kraniosakralnim sistemom zahvaljujući encefalorahidijan likvoru komunicira sa centralnim nervnim sistemom.

Biomehanički pristup je posebno fokusiran na bilo koje anomalije, za razliku od biodinamičkog pristupa koji podstiče snagu zdravlja i vitalnosti.

Ova terapija je dobila ime po kostima koje zajedno s prsljenovima okružuju živce, odnosno kostima lobanje (cranium) i trtice (sacruma). Mozak i koštana srž prekriveni su zaštitnim membranama koje stvaraju jedinstveni prostor kojom protiče cerebrospinalna tečnost-likvor, a koja se proizvodi i reapsorbuje u lobanji. Tako ona stvara ritam koji se širi celim telom poput talasa od lobanje kroz kičmu do perifernih delova tela.

Psihološki i emocionalni aspekt problema

Krenuvši od pretpostavke da mozak i koštana srž regulisu pokrete i telesne funkcije, varenje, disanje, kardiovaskularni sistem, ritam sna i budnosti, sekreciju hormona i sl., terapeuti ove metode mogu laganim dodirima ne-manipulativnim uticati na opšte psihofizičko stanje. Diplomirani terapeuti tokom edukacije razvijaju osetljivost dodira kako bi mogli osetiti minimalne pokrete u ovom sistemu znajući da ti mali, jedva primetni signali izražavaju ono što se događa u unutrašnjim komponentama organizma.

Svaka životna situacija deluje na kranio-sakralni ritam stvarajući u njemu asimetrije, restrikcije i promene. Zato terapeuti ne utiču samo na koštano-mišićni sistem već rade i na psihološkom i emotivnom aspektu problema. Iako ova terapija može delovati na mnoštvo različitih poremećaja, najefikasnijom se pokazala kod migrena, bolova u vratu i kičmi, teškoćama u motoričnim funkcijama te kod stresnih poremećaja, pogotovo emocionalnog karaktera.

seminari

Program seminara

  1. Kranio sakralna terapija 1
  2. Kranio sakralna terapija 2
  3. KST-Emocionalno visceralni i somatski 1
  4. KST-Emocionalno visceralni i somatski 2

docenti

Predavačai

Dobrivoj Zelenković D.O. Cst – Nemačka

Velia Tortora D.O. Cst – Italija

Djordje Tomić C.O. Cst – Srbija

predstojeći događaji

Imate pitanja?

 

Pozovite nas uvek
+381 65 3000 723