Primenjena kineziologija

Primenjena kineziologija je svakako jedna od najintegrativnijih (ne)medicinskih tehnika koja se bazira na 5 elemenata intrevertebralnog foramena, odnosno 5 anatomskih elemenata koji izlaze iz intervertebralnog foramena: (živci, limfa, krvni sud, cerebrospinalna tečnost likvor i akupunkturni meridijani).

Bazira se na konceptu “trougla zdravlja” , struktura-biohemija-psihoemocije.

Svaka od ovih triju komponenti utice na drugu i “povlaci” je u (dis)balans.

Šta je primenjena kineziologija?

Primenjena kineziologija (koju ne treba mešati s kineziologijom u fizioterapiji) je alternativna medicinska grana zasnovana na posebnom načinu komunikacije sa anatomsko-fizioloskim segmentima tela za dijagnostiku, procenu i poboljšanje zdravstvenog stanja i dobrobit pojedinca; ima za cilj dijagnozu i lečenje niza bolesti, ne samo osteoartikularnih, analizirajući snagu i mišićni ton subjekta zahvaljujući odgovarajućem testu (mišićni test) i reaktivnosti nervnog sistema. (kineziološki test).

To je način na koji se tumači sveukupno ili segmentarno, organsko ili psiho-emocionalno, zdravstveno stanje zasnovano na preciznom “pin-kodu”.

Godine 1964, kiroprakticar Goodheart je osmislio specifične tehnike i dosire refleksnih tacaka, kojom je ojačao mišiće pazijenata, manipulacijom pršljenova i kasnije je nazvao primenjenom kineziologijom.

Kod kinezioloskog testa, svrha nije usmerena na određivanje snage mišića, već na sposobnost nervnog sistema da na uravnotežen način kontrolise delovanje tog mišića.

Ovaj odgovor (koji u klasičnom kineziološkom testu može uzeti samo dva stanja, „tonican“ ili „inhibiran“, (koji je u naprednijim oblicima kineziološkog testiranja podeljen na mnogo širi spektar mogućih odgovora) varira direktno prema faktoru sa kojim se osoba suočava u tom trenutku, i time omogućava, između ostalog, da u realnom vremenu detektuje mogući stres koji se manifestuje od strane osobe u odnosu na taj specifični faktor, faktor koji može biti indiferentno fizičko- strukturalni, biohemijsko-nutricionalni , emocionalno – mentalni, ili čak čisto
energetski.

Doprinos koji su podržavaoci i istrazivaci dali kineziologijom bio je da istaknu postojanje i moguću terapijsku upotrebu specifičnih neuroloških veza koje održavaju pojedinačni mišići tela u odnosu na unutrasnje organe i funkcije koje su izričito povezane sa njima.

Ovo je omogućilo neočekivanu mogućnost direktnog izražavanja prema terapeutu (kroz uvođenje kineziološkog mišićnog testa), pa je zbog toga kineziolog trebao poznavati odgovarajuću sposobnost upravljanja strukturnim, biohemijskim i emocionalnim elementima, ukljucujuci i energiju tako naglašenu unutar izrazito holističkog okvira individualnog stanja.

jednogodišnja edukacija

Program jednogodišnje edukacije

 1. Dijagnostika i bazne terapije
 2. Vertebralna kolona i karlica
 3. Donji i gornji ekstremiteti (rame, lakat, šaka, kuk, koleno, stopalo)
 4. Kranijalna kineziologija i temporomandibularni zglob (u ovim studijama će biti uključene i specifične tehnike strukturalne osteopatije)
 5. Visceralna primenjena kineziologija i nutricionizam
 6. Emocionalna kineziologija
 7. Emocionalne rane iz detinjstva (fakultativno)
 8. Emocionalni konflikti u čakrama (fakultativno)
 9. Osnove tradicionalne kineske medicine i energetska kineziologija
 10. Cranio Sacralna Terapija bazna

Šta će student naučiti na ovim seminarima?

 • Kako pravilno naučiti testirati 6, 12, 24 mišiča;
 • Koji su „pridruženi „ unutrašnji organi za svaki mišič ponaosob
 • Kako utice disfunkcionalna stresna situacija na mišić, vaskularni sistem, limfni sistem i na odgovarajuće meridijane akupunkture, povezane sa tim mišićem
 • Koje su specifične refleksne tačke NL (neuro limfne) i NV (neuro vaskularne) za svaki mišić
 • Dali trebate tretirati „ovog pacijenta“ i dali mu možete pomoći ili ne (test)
 • Kako odabrati pravilnu terapiju za problem pacijenta
 • Kako pojačati tonus mišića a kako ga oslabiti
 • Dali treba opustiti jedan mišić ili je primarna problematika njegov antagonist
 • Tretirati jedan mišić i „njegov pridruženi organ“ ; na primer, pectoralis klavicular i želudac
 • Na kraju svake terapije, test o uspešnosti naše terapije

Gde se sve mogu koristiti testovi primenjene kineziologije?

Kineziološki testovi mišića mogu se koristiti na različite načine:

 1. Ako pacijent ima bolove u donjem delu leđa, lekar će izvršiti kineziološke testove mišića na mišićima koji podržavaju karlicu, kičmu, kuka i kolena, kako bi utvrdio koji mišići pravilno funkcionišu, a koji ne. Terapija je tako usmerena na obnavljanje ravnoteže između mišića i pružanje adekvatne podrške donjem delu leđa, lumbalnom i karlici.
 2. Testiranje mišića može se koristiti za pronalaženje određene zone disfunkcije u telu pacijenta. Na primer, pacijent može dodirnuti refleksnu tačku na telu i to može prouzrokovati slabljenje mišića; ovo ukazuje da se ta refleksna tačka mora tretirati i tako reagovati na “svoj visceralni organ”
 3. Jedan mišić se može više puta testirati da se prati pacijentova fizička, hemijska i emocionalna reakcija na stimulans:
 • Fizički: snažni mišić može postati slab kad terapeut stimuliše karlicu ili lobanju u određenom smeru. Ovo govori lekaru u kom smeru se kosti trebaju manipulisati.
 • Hemija: lekar može staviti vitamin ili hranu na jezik pacijenta (u vidu specifičnih test bočica) i proveriti da li postoji promena snage mišića; to će odrediti da li je hrana ili vitamin štetna ili korisna za pacijenta.
 • Emocionalno: od pacijenta se može tražiti da vizualizujedogadjaj i situaciju ili da verbalizuje neke rečenice vezane za emocionalni stres; ova metoda pomaže da se otkriju problemi koji su skriveni u pacijentovo podsvesno

4. Test mišića se takođe može koristiti za potvrđivanje efikasnosti            tretmana. Na primer, ako posle tretmana meridijanske tačke, mišić          koji je povezan sa tom tačkom ne postane jak, to ukazuje da su tu          potrebni dodatni stimulansi. Jednom kada se refleksna tačka pravilno      stimuliše, mišić više neće biti slabiji na testu.

predstojeći događaji

Imate pitanja?

 

Pozovite nas uvek
+381 65 3000 723